Queen ja rokkinostalgiaa

Viime vuoden kohutuimpia elokuvia oli Bohemian Rhapsody. Se kertoo brittiläisestä rock-yhtye Queenistä. Kriitikot eivät leffaa kehuneet, mutta yleisö ympäri maailman rakasti sitä. Keskiöissä ovat yhtyeen musiikki ja laulaja Freddie Mercury, jonka kynästä on leffan nimikappaleen lisäksi syntynyt mm. urheilussakin tuttu We Are the Champions. Brexitin umpikujaan itsensä ajaneet kansallismieliset britit mielellään unohtavat, että Mercury oli alun perin Afrikan itärannikolla Sansibarin sulttaanikunnassa syntynyt maahanmuuttaja Farrokh Bulsara. Myöskään yhtyeen keulakuvan homoseksuaalisuutta ei saarivaltiossa haluta juurikaan muistella.

Queen perustettiin jo vuonna 1970. Sen musiikkiin vaikutti mm. Led Zeppelin ja Black Sabbath sekä lauluharmonioihin historian merkittävin pop-ryhmä the Beatles, joka oli mullistanut koko musiikkibisneksen jo 1960-luvulla. Beatlesin hajottuakin etenkin John Lennonin ja Paul McCartneyn merkitys on ollut merkittävä. Lennonin taival päättyi fanin murhaaviin luoteihin v 1980 mutta Sir Paul jatkaa musiikin parissa ja hän on konsertoinut pari kertaa Helsingissäkin.

Joensuun Sgt Pepper eli Arto Pippuri soitti nuorena musiikinopettajana koulussa myös pop-musiikkia. Tunneilla soi Beatlesin lisäksi mm. Simon & Garfunkel. Kaupunginvaltuutettu Pippuri on sittemmin mm. laulattanut ihmisiä ja ollut mukana kehittämässä Ilovaarirockia Grand Old Rockersin kanssa.

Vielä 1970-luvun lopulla äänilevyjä piti tilata Englannista, koska tarjonta Suomessa oli olematonta. Tilauslistalleni teininä päätyivät mm. Uriah Heep, Deep Purple, Led Zeppelin, Moody Blues ja Yes. Ensimmäinen levyosasto Joensuussa perustettiin Hallmanin tavarataloon ja sitä hoitamaan palkattiin musiikkivaikuttaja Alpo Kettunen.

Netti on syönyt levybisnestä ja artistit ovat palanneet kiertueille, mutta vielä 1980-luvun lähestyessä pop-konsertit olivat harvinaisia. Suomalaisista bändeistä maakuntiin asti ehtivät mm. Hullujussi ja Wigwam sekä Pepe & Paradise. Hurriganesin ja Baddingin jälkeen 80-luvulla suomalainen rock löi itsensä isosti läpi mm. Juicen, Eppu Normaalin ja joensuulaisen Hassisen Koneen kappaleiden tahdissa.

Suomirock oli mukana kun Baltian maat vapautuivat 90-luvun alussa. Tallinnassa naapurimaiden – Neuvostoliiton ja Suomen – kansojen nuorison ystävyyden ja rauhan nimissä soittivat Viron nuorison vapauden kaipuuta vahvistaen mm. Peer Gunt ja Sielun Veljet. Liettuassa Leninin patsaiden kaatuessa paikalliset rokkarit lauloivat vapaudesta ja konserteissa liehuivat kielletyt Liettuan liput punalippujen sijaan. Musiikki ei tunne rajoja – se vapauttaa.

Rajat ovat murtuneet monessa mielessä. Vaihto-oppilaana Detroitin Cobo Arenalla koetut Van Halen, Journey ja Foreigner ovat saaneet jatkoa, kun nykyään myös Suomessa esiintyy Stingin ja Springsteenin kaltaisia tähtiä. Ensi kesänä Kuopiorockissa lavalle nousee mm Offspring. Joensuun Ilosaarirockissa esiintyy joka kesä tulevaisuuden – ja Ilovaarirockissa menneisyyden – suurnimiä. Volyymit kaakossa, valot päällä ja mielet avoinna kohti uusi vaikutteita. Vapaus on arvokas asia.

God Save the Queen.

Timo

Julkaisen helmikuussa aakkosblogia. Blogitekstien tarkoituksena on tarkastella yhteiskunnallisia asioita ja toisaalta kertoa jotain henkilökohtaisempiakin juttuja – hieman kirjaimesta ja fiiliksestä riippuen.