Kalpa ja Kataja

KALPA JA KATAJA

Suomi on urheilumaa. Täällä liikutaan hieman liian vähän mutta perinteiset talvilajit, yleisurheilu, sekä nykyisin jääkiekon lisäksi myös muut palloilulajit saavat kansan television ääreen ja katsomoihin. Joensuun käyntikortit ovat Kataja Basket ja JoMa. Kuopio tunnetaan KalPasta ja KuPSista.

Kuopio on perinteinen jalkapallokaupunki. KuPS oli takavuosina kestomenestyjä. Mestaruussarjassa Savon värejä edustivat parhaimmillaan myös Koparit ja Elo. (unohdamme nyt mikkeliläiset).
5 mestaruutta oikeuttavat KuPSin maratontaulukossa sijalle neljä. Viimeisinä saavutuksina hienosti 2017 hopeaa ja 2018 pronssia. Joensuussa jalkapallon parissa on nähty JMP, JoPS, Karpalo ja nykyisin parhaimmillaan ykköstäkin pelannut Jippo.

Kataja Basket on Joensuun urheilun ykköstähti. Seuralla on 2 mestaruutta ja 10 muuta mitalia 2000-luvulla. Mitalien määrässä se on maratontaulukossa sijalla 7. Kestomenestyksen takana on yhteisön vankka tuki sekä toimiva ammattimainen organisaatio. Joukkueen monet maajoukkuetähdet ovat ilahduttaneet lajifaneja. Kuopiossa Linkki tekee koriksessa hyvää junnutyötä Jari Tuomaisen johdolla, mutta ykkösjoukkueiden menestystä ei ole tällä vuosituhannella tullut.  1990 luvulla Linkki pelasi 1-divisioonassa välillä kärkipäässäkin.

Pesäpallossa Joma ja Puijon Pesis kilvoittelivat vielä vuosikymmen sitten Superpesiksen häntäpäässä. Joensuussa mm. Ari Monosen panoksella JoMan organisaatiota on kehitetty määrätietoisesti. Tuloksena oli viime kesänä seuran ensimmäinen Suomen mestaruus viiden peräkkäisen pronssin jatkeeksi. Pohjois-Karjalan värejä Superpesiksessä edustaa myös Kiteen Pallo, jolla on 3 mestaruuttakin, viimeisin niistä vuodelta 2005.  Puijon Pesis ylsi pronssimitaleilla v. 2006. Tänä päivä kuopiolaisjoukkue on ykköspesiksen eliittiä. Superpesistä voi kuitenkin seurata ensi kesänä Savossakin kun Siilinjärven Pesiksen edellinen kausi päättyi sarjanousuun.

Kaupungeissa on vahva lentopallokulttuuri. Joensuussa Karelian Hurmos pelaa ykkössarjassa niin miehissä kuin naisissa. Savo Volley on puolestaan koko Savon joukkue, jonka roadshow vie ottelut kahdeksaan Pohjois-Savon kuntaan. Lisäksi Savo Volley pelaa lentispaikkakunta Pieksämäellä. Ennakkolippumyynnistä ohjataan puolet kunkin paikkakunnan juniorityöhön. Hieno oivallus seuralta hankkia laaja tuki koko maakunnasta!

Kuopion urheilun ykkönen on KalPa. Mestaruus joukkueelta vielä puuttuu, mutta seuran toinen hopeamitali saatiin kauden 2017 päätteeksi. Seura omistajina ovat entiset NHL-tähdet Sami Kapanen ja Kimmo Timonen.  Jokipojat olivat liigassa toistaiseksi viimeisen kerran 2 maailmanmestaruuttakin voittaneen tsekkipakki Antoni Stavjanan johdolla. Takavuosien tähdistä mm. Jari Hämäläinen pelasi urallaan molemmissa joukkueissa. Myös Hannu Kapanen on nähty molempien joukkueiden aitiossa.

Joensuussa mestaruuksia on voitettu myös salibandysta ja uppopallosta. Joensuun Urheilusukeltajat voitti menestysvuosinaan peräti 4 sm-kultaa ja 4 muuta mitalia. Urheilu on hieno asia. Etenkin jos sitä harrastaa itse. Maakunnan joukkueiden menestys viestii elinvoimasta ja kannustaa pitämään maakunnassa valot päällä vielä 2030-luvullakin.