Itäraja pitenee 20 kilometrillä, kerrottiin viime kesäkuussa. Laukauksia ei Mainilassa, eikä muuallakaan vaihdettu, vaan kyseessä on uudella teknologialla laskettu rajan pituus, joksi nyt määritettiin Suomen ja Venäjän yhteisessä rajankäynnissä 1343 km. Todettakoon, että yhteistä rajaa Suomella on myös Norjan kanssa 736 km ja Ruotsin kanssa 614 km.
Rajavalvonnasta Suomessa vastaa rajavartiolaitos sisäministeriön alaisuudessa. Rajavalvontaan kuuluu paitsi valtiomme rajojen valvominen myös rajan ylittävien henkilöiden ja ajoneuvojen tarkistaminen, laittomien rajanylistysten estäminen sekä rajaloukkaustapausten tutkiminen. Yhteistyössä tullin kanssa estetään laittomien tavaroiden kuten aseiden ja huumausaineiden maahantuonti. Schengen sopimus takaa EU:n jäsenvaltioiden kansalaisille vapaan liikkumisen ja rajavalvonnan painopiste onkin Schengen-alueen ulkorajalla eli itärajallamme sekä Helsinki-Vantaa lentoasemalla.
Itärajan eri puolilla oli Neuvostoliiton kaatumisen aikana valtavat elintasoerot. Venäläisten joukkopako Suomeen ei toteutunut, mutta vuonna 2014 alkaneen ns. Euroopan pakolaiskriisin aikana etenkin Syyriasta, Afganistanista ja Irakista saapunut pakolais- ja siirtolaisvirta EU:n alueelle pakottivat meidätkin etsimään n. 30 tuhannelle ihmiselle väliaikaismajoituksen. Suomeen suuntasivat etenkin irakilaiset. Suomi selvisi urakastaan hyvin, vaikka paine rajanylityspaikoilla oli valtava.
Suomella on yhdeksän pysyvää rajanylityspaikkaa: pohjoisin Raja-Joosepissa ja eteläisin Vaalimaalla. Pohjois-Karjassa on näistä yksi: Niirala Tohmajärvellä. Myös Lieksan Inarissa on tilapäinen rajanylityspaikka. Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella toimii Pohjois-Karjalan rajavartiosto. Alueella on kolme rajavartioasemaa: Ilomantissa, Lieksassa ja Tohmajärvellä. P-KR:n esikunta sijaitsee Onttolassa samoin Rajajääkärikomppania, joka kouluttaa varusmiehistä tiedustelijoita ja sissejä.
Itsekin olen saanut varusmies- ja jääkärikoulutukseni Onttolan Sissikomppaniassa. Tutustuin mm. reippaaseen kadettiin, johon törmäsin vuosia myöhemmin, kun mies oli Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkönä luennoimassa valtakunnallisella maanpuolustuskurssillani. Näiden kohtaamisten välissäkin oli yhteyttä pidetty – tulipa mies tavattua Varsovassakin hänen olleessaan Frontexin eli EU:n rajaturvallisuusviraston johtaja. Tänään Nurmeksesta kotoisin oleva Ilkka Laitinen on kenraaliluutnantti ja rajavartiolaitoksen päällikkö. Pohjois-Karjalasta on hyvä ponnistaa.
Rajavartiolaitoksen palveluksessa on yhteensä yli 2700 henkilöä. Näistä P-KR:n alueella 230.
Rajamiehet ovat hyvin koulutettuja ja ovat valmiit osallistumaan myös muiden viranomaisten pyytämiin tehtäviin. Rajavartiosto suorittaakin myös kiireellisiä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden poliisitehtäviä ja satunnaisesti myös ensivastetehtäviä. Itärajan harvaan asutuilla alueilla ei muita viranomaispalveluita nopeasti olekaan saatavissa edes hätätilanteissa. Rajamiehet tuovatkin turvaa alueen ihmisten elämään muutoinkin kuin vain valvomalla itärajaa.