Arvot

Uskon ihmiseen ja ihmisen kykyyn tehdä valintoja ja päätöksiä oman elämänsä suhteen. Arvostan perinteitä, hyviä tapoja sekä aiempien sukupolvien saavutuksia. Meidän tulee huolehtia siitä, että joukkueemme – koko kansakuntamme – menestyy.

Olen ennakkoluuloton perinteiden vaalija.
Uskon ihmiseen ja ihmisen kykyyn tehdä valintoja ja päätöksiä oman elämänsä suhteen. Tähän liittyy myös usko markkinatalouteen, jossa ihmisen valinnat ja toiveet ohjaavat markkinoita. On selvää, että yhteiskunnan tulee vastata ydinpalveluiden järjestämisestä, mutta palvelun tarvitsijalle on yhdentekevää kuka palvelut tuottaa, kunhan ne ovat saatavilla, silloin kun niitä tarvitaan.

Arvostan perinteitä, hyviä tapoja sekä aiempien sukupolvien saavutuksia. Historian ja menneisyyden uhrauksien tuntemus auttaa ymmärtämään myös tulevaa. Kulttuureihin ja taiteeseen tutustuminen muovaa myös meitä jokaista. Itse olen jo nuorena lukenut valtavan määrän kirjoja, nykyään harrastan myös teatteria, elokuvia ja konsertteja. Elämän ymmärtämisen taival ei koskaan pääty.

Olen oppinut arvostamaan työtä.
Kaupungin puutarhatöissä olen tienannut ensimmäiset palkkarahani, myöhemmin uimarannan valvojana ja kenttävahtina. Olen toiminut varasto- ja automiehenä, tehnyt myynti- ja markkinointitöitä, toimisto- ja kirjanpitohommia, laskenut palkkoja, tehnyt järjestötöitä sekä johtanut omia ja muiden omistamia yrityksiä. Monin tavoin tärkeää työtä tekevät joka päiväistä arkeamme sujuvaksi varmistavat kuten poliisit, hoitajat, lääkärit, siivoojat, kuljettajat, myyjät ja kaupankassat. Varhaiskasvattajat ja opettajat auttavat lapsia ja nuoria koulunkäynnin kautta kiinni elämään ja yhteiskuntaan. Arvostus kaikille työtä tekeville – ja myös niille, jotka ovat oman urakkansa jo tehneet.

Kansainvälinen avoin yhteiskunta.
Olen opiskellut Yhdysvalloissa, asunut Lontoossa ja Luxembourgissa ja matkustellut niin työn kuin luottamustehtävienkin puitteissa lukuisissa maissa. Suomi menestyy vain olemalla avoin ja kansainvälinen yhteiskunta, jossa saa yrittää. Maa jossa saa menestyä mutta myös maa jossa epäonnistumisista ei rangaista. Olemme vahvasti ankkuroituneet läntisen maailman arvoihin. Näitä arvoja meidän tulee vaalia.
Suomalainen elämänmeno ja elämäntapa ovat ainutlaatuisia. Meillä ei ole mitään syytä luopua omasta kulttuuristamme tai perinteistämme.  Meillä on kaikki syy olla ylpeitä suomalaisuudestamme. Tarvitsemme asioita jotka yhdistävät meitä. Tarvitsemme niitä maakunnassa, Savo-Karjalassa, Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa. Meidän on kaikkien opittava elämään keskenämme ja luottamaan toisiimme.

Joukkuepelaaja.
Menestyvässä joukkueessa on erilaista osaamista ja taitoa, kukin tietää tehtävänsä ja hoitaa ns. oman ruutunsa tinkimättä. Mutta tärkeintä joukkueen menestymiselle on keskinäinen luottamus ja arvostus.
Voittaminen vaatii jokaista laittamaan joukkueen edun oman edun tavoittelun edelle. Näin on yhteiskunnassakin. Meidän tulee huolehtia siitä, että joukkueemme – koko kansakuntamme – menestyy.